ΑΜΑΡΙΩΤΕΣ
   
Συνάντηση Αμαριωτών στο Δημαρχείο Κουρητών του Φουρφουρά
21/1/2008


Αμαριώτικες φωνές πλημμύρισαν την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008 το Δημαρχείο Κουρητών του Φουρφουρά, αφού μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου των Αμαριωτών συνεβρέθησαν οι Δήμαρχοι των Δήμων Συβρίτου και Κουρητών μετά των Δημοτικών Συμβούλων και των εκπροσώπων των χωριών του Αμαρίου.

Η συνάντηση είχε, βεβαίως, ως σκοπό την γνωριμία του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των Αμαριωτών με τους εκπροσώπους τον χωριών, αλλά κυρίως μια συζήτηση πάνω στα προβλήματα που ταλανίζουν το Αμάρι και απασχολούν έντονα τους μόνιμους, ή μη, κατοίκους των περιοχών που το απαρτίζουν.


Ένα από τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση ήταν γύρω από τον ΧΥΤΑ Αμαρίου, καθώς υπάρχουν έντονες ανησυχίες για ενδεχόμενη επέκτασή του στο ίδιο σημείο. Πάνω σε αυτό , τόσο ο Δήμαρχος Συβρίτου κος Μ. Πετρακάκης, όσο και ο Δήμαρχος Κουρητών κος Σ. Σημαντήρας ανέφεραν ότι ο ΧΥΤΑ έχει ορισμένη ζωή και ότι υπάρχουν τρεις εναλλακτικοί χώροι ΧΥΤΑ στο νομό και ότι το θέμα θα επιλυθεί μέσω της ΤΕΔΚ και βάσει μελέτης του Πολυτεχνείου.

Τα λόγια τους δεν καθησύχασαν τους κατοίκους των γύρω περιοχών, όμως, που δικαίως θεωρούν ότι η περιοχή υποβαθμίζεται μέσω του ΧΥΤΑ και τονίζουν ότι ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Αμαριωτών κος Κ. Σαββάκης, δεσμεύτηκε εκ μέρους όλου του Δ.Σ για ορισμό Σύσκεψης σχετικά με τον ΧΥΤΑ και με το Φραγμα- Αμαριώτικο δρόμο, που είναι εξίσου σημαντικά θέματα και που απασχολούν τον κόσμο.
Ένα άλλο θέμα, γύρω από το οποίο περιστράφηκε για πολλή ώρα η συζήτηση, ήταν το ζήτημα του Καποδίστρια 2, ώστε να μην τεμαχιστεί κάποιος δήμος, να  διατηρηθούν τα όρια που υπάρχουν και οι συνενώσεις που θα πραγματοποιηθούν να είναι τέτοιες, ώστε οι δήμοι που θα προκύψουν να έχουν οικονομική αυτοτέλεια. Δυστυχώς, αυτό που ήταν εμφανές, ήταν ότι η ενημέρωση του κόσμου σχετικά με αυτό ήταν ανεπαρκής, αλλά ομόφωνα αποφασίστηκε ότι πρέπει τόσο ως επαρχία όσο και ως νομός να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε εγκαίρως πως θα κινηθούμε με βάση το συμφέρον του Δήμου.

Το θέμα που πολύ απασχόλησε τα μέσα το τελευταίο διάστημα και δεν είναι άλλο από την εγκληματικότητα, δεν θα μπορούσε να λείπει από το τραπέζι αυτής της συνάντησης. Αυτό στο οποίο  καταλήγουν όλοι είναι ότι είναι απαραίτητο να μεταφερθεί η αυτοδιοίκηση σε ένα κεντρικότερο σημείο με μεγαλύτερη δυνατότητα ελέγχου, αλλά και ευκολότερη πρόσβαση. Πέρα από αυτό, όμως συμφώνησαν ότι δεν αρκεί η αστυνόμευση μόνο, αλλά χρειάζεται προσπάθεια από κοινού για την πάταξη της εγκληματικότητας.
Επειδή υπάρχει όμως πάντα και η άλλη πλευρά της ζωής, υπήρξε και η μερίδα των ανθρώπων που τόνισαν την ανάγκη να διατηρηθεί η ταυτότητα του τόπου μας, να μην αποδεκατιστούν τα χωριά, να αναπαλαιωθούν έθιμα και  να διαφυλαχθούν η παράδοση και η κληρονομιά μας από τα ξενόφερτα.
Κάτι πολύ σημαντικό που αναφέρθηκε ήταν να υπάρχει στην επωνυμία κάθε χωριού το προσωνύμιο «Αμαρίου».

Αναφορικά με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, έγινε σαφές ότι πρέπει να συνεργαστούν όλοι μεταξύ τους, να συζητήσουν και να κρίνουν με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει εκμεταλλεύσιμο το κάλλος του Ψηλορείτη και πώς να ενισχυθούν τα έργα του ΟΑΔΥΚ στην επαρχεία.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ανησυχία ανθρώπων σχετικά με την μέριμνα προς εκείνους που χρήζουν φροντίδας όντας ηλικιωμένοι και ανήμποροι, αλλά και  των εκπροσώπων μικρών χωριών που ζητούσαν την «πολύτιμη» όπως ανέφεραν, βοήθεια του Συλλόγου των Αμαριωτών για ενίσχυση εκδηλώσεων στα χωριά αυτά, αλλά και την ανάγκη να υπάρχει ένα «Αμαριώτικο Σπίτι» στο Ρέθυμνο.

Αδιαμφισβήτητα,  ήταν μια συνάντηση επιτυχημένη με αρκετές συμμετοχές και δεν θα μείνει εκεί. Ήδη ο Σύλλογος των Αμαριωτών ετοιμάζει την επόμενη συνάντηση για τις 24 Φεβρουαρίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Συβρίτου αυτή τη φορά. Ας είναι η προσέλευση ακόμα μεγαλύτερη αυτή τη φορά. Είθε οι Αμαριώτες να είναι πάντα ενωμένοι και πρόθυμοι να συνεργαστούν, όπως μόλις έδειξαν ότι μπορούν, επιβεβαιώνοντας και τα τόσα κολακευτικά σχόλια που κατά καιρούς έχουν δοθεί και σε αυτούς!

Προηγούμενη σελίδα  Αρχή σελίδας

 
Σάββατο, 17. Αυγούστου 2019
 


Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno

GOODnet.gr- Η πύλη του Ρεθύμνου στο ίντερνετ. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, φωτογραφίες Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη.

 
© 2010 Σύλλογος Αμαριωτών Ρεθύμνου | e-mail: info@amariotes.gr
Διεύθυνση Αλληλογραφίας: ΤΘ 273 ΤΚ 74100 Ρεθυμνο

Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno
powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες