ΑΜΑΡΙΩΤΕΣ
   
Συνάντηση των πολιτιστικών συλλόγων στο Καβούσι Ιεράπετρας
Διοργάνωση του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης

ΔΙΚΤΥΟ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΚΡΗΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Θέμα: Συνάντηση των πολιτιστικών συλλόγων στο Καβούσι Ιεράπετρας

Νέα ώθηση παίρνει  τώρα η πρωτοβουλία του δικτύου πολιτιστικών συλλόγων Κρήτης για τη σωτηρία και την ανάδειξη των μνημειακών ελαιόδεντρων μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συνάντησης των εκπροσώπων των συλλόγων στο Καβούσι Ιεράπετρας την Κυριακή 11 Οκτωβρίου.

-Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Καρχιμάκης σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης κάτω από την αρχαία ελιά του Καβουσίου, συγχάρηκε τους πολιτιστικούς συλλόγους, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Κρήτη έχει ανάγκη την πρωτοβουλία για τη σωτηρία και την ανάδειξη των μνημειακών ελαιόδεντρων του νησιού, η οποία όπως είπε, συμβάλει και στην ανάδειξη του ελαιόλαδου. Ο κ. Καρχιμάκης είπε ότι θα σταθεί αρωγός στην πρωτοβουλία των πολιτιστικών συλλόγων.

-Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης κ. Βαγγέλης Καπετανάκης ανακοίνωσε ότι το ίδρυμα θα συμβάλει όχι μόνο στον προσδιορισμό της ηλικίας των ελαιόδεντρων αλλά και στην καταγραφή τους. Το ΤΕΙ σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους θα δημιουργήσει ηλεκτρονική βάση δεδομένων με όλα τα αρχαία και τα ιστορικά ελαιόδεντρα της Κρήτης.

-Το μέλος του διοικούσας επιτροπής του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Μανώλης Καραβελάκης ανακοίνωσε τη διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας για τους μηχανικούς σχετικά με την προστασία των μνημειακών ελαιόδεντρων κατά την εκτέλεση δημοσίων και ιδιωτικών έργων.

Στην πρωτοβουλία  για τη σωτηρία και την ανάδειξη των μνημειακών ελαιόδεντρων της  Κρήτης μετέχουν μέχρι τώρα 58 σύλλογοι και από τους τέσσερις νομούς. Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου έγινε η 4η παγκρήτια συνάντηση των εκπροσώπων των συλλόγων. Η συνάντηση ξεκίνησε με εκδήλωση κάτω από την αρχαία ελιά του Καβουσίου, όπου μίλησαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, ο αντιδήμαρχος Ιεράπετρας και πρόεδρος της ΔΕΑΠΙ κ. Σπύρος Τσικαλουδάκης,  ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Καβουσίου κ. Ματθαίος Παχλιτζανάκης και ο πρώην πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Καβουσίου κ. Μιχάλης Δερμιτζάκης. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Καβουσίου κ. Κώστας Λαποκωνσταντάκης. Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης Ιεράπετρας και του πολιτιστικού συλλόγου Καβουσίου αναφέρθηκαν στο ιστορικό της ανάδειξης της αρχαίας ελιάς και στο στόχο της δημιουργίας «Άλσους ειρήνης» στην περιοχή. Στη συνέχεια η δημοτική αρχή και ο πολιτιστικός σύλλογος παρέθεσαν γεύμα στους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων. Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των συλλόγων, με τη συμμετοχή του επιστημονικού επιτελείου του ΤΕΙ Κρήτης και του εκπροσώπου του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Στάχτη ή μεταφύτευση;

Οι εκπροσώποι των συλλόγων ξεκαθάρισαν ότι  στόχος τους είναι να διατηρηθούν στους τόπους τους τα αρχαία και τα ιστορικά ελαιόδεντρα της Κρήτης. Αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί η εκρίζωση (λόγω δημοσίων ή ιδιωτικών έργων), τότε οι σύλλογοι έχουν να επιλέξουν  τα ιστορικά ελαιόδεντρα είτε  να γίνουν (ως συνήθως) καυσόξυλα, είτε να μεταφυτευτούν σε άλλους (κυρίως δημοτικούς) χώρους. Αυτονόητο είναι ότι  οι σύλλογοι επιλέγουν τη μεταφύτευση.

«Ελαιοκομικό μητρώο» αρχαίων ελαιόδεντρων

Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι πολιτιστικοί σύλλογοι θα εντοπίζουν και θα καταγράφουν τα αξιόλογα δέντρα των περιοχών τους συμπληρώνοντας ειδικό έντυπο που θα τους διανεμηθεί. Στη συνέχεια θα ενημερώνεται το ΤΕΙ, συνεργάτες ή φοιτητές του οποίου θα πηγαίνουν στα δέντρα που θα έχουν εντοπίσει οι σύλλογοι για να τα καταγράψουν και ηλεκτρονικά. Το ΤΕΙ Κρήτης με τη διαδικασία αυτή θα δημιουργήσει ηλεκτρονική βάση δεδομένων, κάτι σας ελαιοκομικό μητρώο μνημειακών δέντρων. Η συμβολή του ΤΕΙ Κρήτης είναι χωρίς αμοιβή, σε εθελοντική βάση.

Τα δέντρα που  καταγράφονται από τους πολιτιστικούς  συλλόγους είναι όσα η περίμετρος τους ξεπερνά τα 3,5 μέτρα. Επίσης όσα «συνοδεύονται» από ιστορίες και θρύλους.

Από εκπροσώπους  συλλόγων επισημάνθηκε το ενδεχόμενο να βγουν εκτός καταγραφής ορισμένες περιοχές όπου οι σύλλογοι τους δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία. Αποφασίστηκε να ενισχυθεί σε αυτές η καμπάνια του δικτύου πολιτιστικών συλλόγων.

Η συμβολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου

Σύμφωνα με τον  κ. Μανώλη Καραβελάκη το Τεχνικό Επιμελητήριο μπορεί να συμβάλει κυρίως με δύο τρόπους:

-Άμεση ενημέρωση των μηχανικών για την ανάγκη διαφύλαξης των μνημειακών ελαιόδεντρων κατά την εκτέλεση δημόσιων ή ιδιωτικών έργων. Το ΤΕΕ θα διοργανώσει ειδική ενημερωτική συζήτηση για να δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

-Αξιοποίηση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων που θα δημιουργηθεί από το ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τους συλλόγους, κατά την εκπόνηση μελετών δημόσιων ή ιδιωτικών έργων.

Το Τεχνικό  Επιμελητήριο μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια σε πολλά επίπεδα, όπως είπε ο εκπρόσωπος του κ. Καραβελάκης και σε εθελοντική βάση.

Ποιοι σύλλογοι μετέχουν

Το δίκτυο πολιτιστικών συλλόγων Κρήτης είναι «ανοικτό»  σε όλους τους συλλόγους του νησιού.

Μέχρι τώρα μετέχουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι:

-ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ: Φουρνέ, Κακοδικίου, Κλεμενιανών, Κανδάνου, Πολιτιστικός – Παραδοσιακός Σύλλογος Σελίνου (Παλαιόχωρα), Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Δ.Δ.  Στύλου Αποκορώνου, Βατολάκκου, ΄Άστρικα, Πανεθήμου, Δελιανών, Μεσκλών, Δρακώνας, Ανατολικού Σελίνου «Το Ψηλάφι», Κυρίων και Δεσποινίδων Αγίας Τριάδος Ραβδούχος.

-ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: Σελλιών Φοίνικα, Αμαριωτών Ρεθύμνου, Αποδούλου, Βυζαρίου, Μοναστηρακίου, Ρεθύμνου, Μέρωνα, Καλογέρου Αμαρίου, Γωνιάς, Πατσού, Πετροχωρίου, Καλογέρου, Βισταγής, Ελεύθερνας

-ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ:  Μαράθου, Σίβα Μεσαράς, Εμπάρου, Βενεράτου, Αυγενικής, Δαφνών, Σίβα Μαλεβυζίου, Άνω Ασιτών, Αγιών Παρασκιών, Ζαρού, Κερατόκαμπου, Άνω Βιάννου, Ινίου- Μοναστηρακίου, Λουτρακίου, Πεύκου Βιάννου, Αλαγνίου, Απανταχού Χονδριαγιαννών «Το Κεφάλι»,  Κερασίων, Περιβαλλοντική Κίνηση Βιάννου, Μεσοχωριού, Πόμπιας, Πλώρας, Δραπετίου, Φυσιολατρικός Σύλλογος Αρχανών, πολιτιστικοί σύλλογοι Αγίου Μύρωνα, Μορονίου και  Αγίων Δέκα.

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ: Καβουσίου, Αγίου Γεωργίου Σητείας και Κριτσάς.  

Προηγούμενη σελίδα  Αρχή σελίδας

 
Σάββατο, 17. Αυγούστου 2019
 


Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno

GOODnet.gr- Η πύλη του Ρεθύμνου στο ίντερνετ. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, φωτογραφίες Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη.

 
© 2010 Σύλλογος Αμαριωτών Ρεθύμνου | e-mail: info@amariotes.gr
Διεύθυνση Αλληλογραφίας: ΤΘ 273 ΤΚ 74100 Ρεθυμνο

Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno
powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες