ΑΜΑΡΙΩΤΕΣ
   
Διάσωση και ανάδειξη των υπεραινόβιων ελαιόδεντρων της Κρήτης
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΝΕΡΑΤΟΥ


Τριάντα πέντε πολιτιστικοί σύλλογοι της Κρήτης μετέχουν πλέον στην πρωτοβουλία διάσωσης και ανάδειξης των ιστορικών ελαιόδεντρων του νησιού, ηλικίας εκατοντάδων, ακόμα και χιλιάδων ετών που  βρίσκονται διάσπαρτα στην ύπαιθρο.

Η προσπάθεια στηρίζεται επιστημονικά από το ΤΕΙ Κρήτης, επιστήμονες του οποίου πήγαν την Κυριακή 5 Ιουλίου μαζί με τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων σε υπεραιωνόβιες ελιές της Βιάννου και στη συνέχεια μετείχαν στη συνάντηση εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων που πραγματοποιήθηκε στη θαυμάσια αίθουσα της πινακοθήκης του πολιτιστικού συλλόγου Κερατόκαμπου.
Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες του ΤΕΙ Κρήτης και οι πολιτιστικοί σύλλογοι, σε όλο το νησί υπάρχουν εκατοντάδες ελαιόδεντρα ηλικίας εκατοντάδων και σε ορισμένες περιπτώσεις χιλιάδων χρόνων, τα οποία δεν έχουν καταγραφεί και γίνονται «θύματα» ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως δημοσίων έργων και οικοπεδοποίησης ελαιώνων. Οι πολιτιστικοί αλλά και οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι που συμμετέχουν στην προσπάθεια, καταγράφουν αυτά τα ελαιόδεντρα με σκοπό να τα προστατεύσουν. Στη συνέχεια σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης  θα προσδιορίσουν την ηλικία των καταγεγραμμένων ελαιόδεντρων. Στόχος είναι σε ένα χρόνο από σήμερα να έχει διαμορφωθεί «χάρτης» της Κρήτης που θα παρουσιάζει τα σημεία στα οποία βρίσκονται τα εκατοντάδες ιστορικά και αρχαία δέντρα. Επίσης, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για τη δημιουργία από τους πολιτιστικούς συλλόγους  ντοκιμαντέρ σχετικά με τον ιστορικό ελαιώνα της Κρήτης, το οποίο υπολογίζεται να είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2010. Σχεδιάζεται μάλιστα το ντοκιμαντέρ να μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες, με στόχο να αναδειχθεί ο ιστορικός ελαιώνας της Κρήτης.
Από όλη αυτή τη διαδικασία δημιουργείται «δίκτυο» σε όλη την Κρήτη στο οποίο μετέχουν αποκλειστικά και μόνο πολιτιστικοί  και φιλοπεριβαλλοντικοί σύλλογοι. Αυτονόητο είναι ότι το δίκτυο θα είναι «ανοικτό» σε συνεργασίες με αρχές, φορείς, επιστήμονες και μουσεία που εκδηλώνουν την πρόθεση να υποστηρίξουν τις δραστηριότητες του εθελοντικά.
                                     Σε ιστορικά ελαιόδεντρα της Βιάννου
Το πρωί της Κυριακής 5 Ιουλίου ο διευθυντής της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης Δημήτρης Λυδάκης και οι καθηγητές Σπύρος Λιονάκης και Φίλιππος Βερβερίδης, ξεναγήθηκαν σε τέσσερις υπεραιωνόβιες ελιές από τον πολιτιστικό σύλλογο Άνω Βιάννου. Οι επιστήμονες συμφώνησαν με τις εκτιμήσεις των πολιτιστικών συλλόγων ότι η ηλικία των συγκεκριμένων δέντρων πιθανότατα και να ξεπερνά τα 1.000 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή της Βιάννου υπάρχουν δεκάδες δέντρα μεγάλης ιστορικής αξίας, όπως επισημαίνουν οι επικεφαλής των πολιτιστικών συλλόγων.
Επίσης, στην περιοχή εντοπίστηκαν υπεραιωνόβιες  «ψιλολιές»  κάτι που μαρτυρεί ότι εκεί παραγόταν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πριν από εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες χρόνια. 
                                    Συνάντηση στην πινακοθήκη Κερατόκαμπου
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων και οι καθηγητές του ΤΕΙ Κρήτης ξεναγήθηκαν στη θαυμάσια πινακοθήκη του πολιτιστικού συλλόγου Κερατόκαμπου, σε αίθουσα της οποίας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.                                     
Χαιρετισμό απηύθυναν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Στρατάκης και ο δήμαρχος Βιάννου κ. Κλαδάκης.
Στο καλοσώρισμα του ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κερατοκάμπου Σάββας Πετράκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πινακοθήκη. Επίσης μίλησε για  την περιβαλλοντική αλλοίωση που επέρχεται από τη λειτουργία λατομείου στην περιοχή.
Η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Άνω Βιάννου Χρυσούλα Γουρνιεζάκη αναφέθηκε στην κοπή ιστορικού πλατάνου από ιδιόκτητο χώρο, που έγινε με έγκριση της δασικής υπηρεσίας.
Η συζήτηση συντονίστηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο Βενεράτου που είχε απευθύνει το αρχικό κάλεσμα για την ανάπτυξη της πρωτοβουλία διάσωσης των ελαιόδεντρων της Κρήτης.
Οι καθηγητές του ΤΕΙ Κρήτης κ. Λιονάκης και κ. Βερβερίδης, η καθηγήτρια κ. Γουμενάκη και ο γεωπόνος του αγροκτήματος του ιδρύματος Μιχάλης Παπαηλιάκης συνεχάρησαν τους συλλόγους και είπαν ότι θα υποστηρίξουν επιστημονικά την προσπάθεια τους. Επίσης, την υποστήριξη της στις προσπάθειες των πολιτιστικών συλλόγων εξέφρασε η εκ των ιδρυτών του «Οικομουσείου Κρήτης – Κουρητία οδός»  Αναστασία Φρυγανάκη.
                                          Οι αποφάσεις της συνάντησης
Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν 25 πολιτιστικοί σύλλογοι, ενώ την υποστήριξη τους εξέφρασαν χωρίς να συμμετέχουν στη συγκεκριμένη συνάντηση άλλοι 10 σύλλογοι από όλη την Κρήτη.
Οι νέες αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν οι σύλλογοι είναι οι εξής:
-Κάθε σύλλογος στην περιοχή του καταγράφει τα ελαιόδεντρα με περίμετρο 4 μέτρων και άνω. Στη συνέχεια σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης θα επιδιωχθεί ο προσδιορισμός της ηλικίας των δέντρων αυτών.
-Επειδή οι σύλλογοι που μετέχουν στην προσπάθεια είναι πλέον πολλοί, δημιουργείται «πυρήνας» συλλόγων σε κάθε νομό, για το συντονισμό της διαδικασίας καταγραφής και ανάδειξης των δέντρων αυτών. Πιθανόν η επόμενη συνάντηση των πολιτιστικών συλλόγων του νομού Ηρακλείου να γίνει στο Ζαρό. Αυτονόητο είναι ότι θα μπορούν να πάρουν μέρος και σύλλογοι από όλη την Κρήτη.
-Θα επιδιωχθεί μέσα στον Αύγουστο μία συνάντηση στο νομό Χανίων και το Σεπτέμβριο στο νομό Λασιθίου.
-Οι σύλλογοι Αμαριωτών Ρεθύμνης και Ινίου-Μοναστηρακίου πρότειναν να δημιουργηθεί ηλεκτρονικός χάρτης Κρήτης όπου θα παρουσιάζονται οι ελιές οι οποίες θα καταγραφούν.
-Ο πολιτιστικός σύλλογος Άνω Ασιτών πρότεινε κάθε σύλλογος να ενημερώσει τα σχολεία της περιοχής του και να επιδιώκει τη συνεργασία  των μαθητών. Έτσι, ενισχύεται η περιβαλλοντική συνείδηση των νέων.
-Ο πολιτιστικός σύλλογος Ζαρού πρότεινε να επιδιωχθεί η επιδότηση των ίδιων των αγροτών –ιδιοκτητών ελαιόδεντρων, ως κίνητρο για να διατηρήσουν τα δέντρα τους. Ο ίδιος σύλλογος πρότεινε τη δημιουργία διαφημιστικού σποτ στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια.
-Αρκετοί πολιτιστικοί σύλλογοι πρότειναν την ανάδειξη των ελαιόδεντρων που θα καταγραφούν μέσω καλαίσθητων παρεμβάσεων στον περιβάλλοντα χώρο τους
-Ο πολιτιστικός σύλλογος Μεσοχωρίου πρότεινε να προταθεί στους δήμους να αγοράσουν ελαιόδεντρα μεγάλης ιστορικής αξίας για να τα διασώσουν και να τα αναδείξουν.
-Ο πολιτιστικός σύλλογος Αγιών Παρασκιών πρότεινε οι σύλλογοι που δεν διαθέτουν ιστορικά δέντρα στις περιοχές τους να μετέχουν στην προσπάθεια καθώς  αφορά συνολικά στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των συλλόγων και στην υπόθεση της ανάδειξης του ελαιόλαδου.

Προηγούμενη σελίδα  Αρχή σελίδας

 
Σάββατο, 17. Αυγούστου 2019
 


Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno

GOODnet.gr- Η πύλη του Ρεθύμνου στο ίντερνετ. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, φωτογραφίες Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη.

 
© 2010 Σύλλογος Αμαριωτών Ρεθύμνου | e-mail: info@amariotes.gr
Διεύθυνση Αλληλογραφίας: ΤΘ 273 ΤΚ 74100 Ρεθυμνο

Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno
powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες