ΑΜΑΡΙΩΤΕΣ
   
Το αντάμωμα των Αματιωτών στο Αμαριώτικο σπίτι
Του Στέφανου Ευθ. Αντωνακάκη


  Την Κυριακή 24-5-2009 και ώρα 11:30 π.μ το Κέντρο  Κρητικού Πολιτισμού των Αμαριωτών πλημμύρισε από Αμαριώτισσες και Αμαριώτες που γιόρτασαν  όλοι μαζί τα 25 χρόνια ζωής και δράσης της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου  (1984-2009).

Από νωρίς  μέλη του Διοικητικού  Συμβουλίου  έκαναν τις τελευταίες εργασίες μέχρι να έρθουν οι γυναίκες για να φτιάξουν πίτες και να γνωρίσουμε όλοι τη διαδικασία. Η κ. Σοφία Μελιδονιώτη έφερε τα υλικά και έφτιαχνε  σαρικόπιτες  και τη βοηθούσε η νύφη της Χαρά. Η κ. Γεωργία  Μαθιουλάκη άνοιγε φύλλο με μηχανή και έφτιαχνε μυζηθρόπιτες και βοηθούσαν και μάθαιναν πολλές γυναίκες. Η κ. Ελένη Τρουλλινού έφτιαχνε μυζηθρόπιτες με το χέρι και προσπαθούσαν  να μάθουν  και άλλες γυναίκες. Λειτούργησε ένα πραγματικό εργαστήρι με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα και αφού τηγανίστηκαν οι πάρα πολλές  πίτες προσφέρθηκαν στους εκλεκτούς καλεσμένους που τις γεύτηκαν με όρεξη. Στην ψησταριά το μέλος της Ομοσπονδίας κ. Κουκλινός Δημήτρης έψησε με μεράκι λουκάνικα που πρόσφερε η Ομοσπονδία  Το τραπέζι που ακολούθησε  ήταν πλούσιο με αρνί στο φούρνο με πατάτεςπου είχε φέρει από την Επαρχία ο Μιχάλης  Καλογεράκης  και φαγητά φρούτα και γλυκά που πρόσφεραν η Βάσω και Δόξα Διαμαντάκη καθώς και άλλες Αμαριώτισσες  και η Ομοσπονδία. Η βοήθεια των γυναικών ήταν πολύτιμη και συνέβαλε στην επιτυχία της εκδήλωσης.
    Την εκδήλωση άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Νίκος Τσιουδάκης που είπε: Κύριε Επίτιμε Πρόεδρε της Ομοσπονδίας, κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε Κρητών Στιχουργών, κύριοι Πρόεδροι Σωματείων, κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, συνεπαρχιώτισσες και συνεπαρχιώτες.
 Ύστερα από εικοσιπέντε ( 25 )συναπτά χρόνια λειτουργίας και δράσης της Ομοσπονδίας μας ομόφωνα το Δ.Σ  αποφάσισε την πραγματοποίηση της σημερινής μας εκδήλωσης, που σηματοδοτεί τη μέγιστη προσφορά της στο πολιτιστικό γίγνεσθαι.
  Αναγνωρίζει και επιβραβεύει τη συμβολή όλων, όσων μέχρι σήμερα, συμμετείχαν  και συμμετέχουν στα θεσμοθετημένα όργανα της, που παρά τις αντίξοες συνθήκες του περίγυρου χώρου της διατηρεί και διαιωνίζει, ολοζώντανη τη φλόγα των πολιτιστικών μας Αμαριώτικων ηθών και εθίμων και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής στέγασης της. Σ’ αυτή την προσπάθεια που αποτελεί άμεση και επιτακτική προτεραιότητα του Δ.Σ καλούμε και προκαλούμε όλους τουςκοινωνικούς, πολιτιστικούς και πολιτικούς φορείς να συμμετάσχουν, για να έχουμε σύντομα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Κυρίες και κύριοι,
-Θαρρώ πως  ήρθε η στιγμή ούλοι  να ‘φρουγκαστούμε
 πως σας καλωσορίζουμε και ούλους σας φιλούμε.
-Ευχόμαστε από καρδιάς όσοι ‘ρθαμε ‘δω πέρα
 όμορφα να περάσουμε ολόκληρη τη μέρα.
-Εσπάσαμε τα όρια τσι τρίτης ηλικίας
 και πρέπει να καταγραφεί άθλος τσ’ Ομοσπονδίας.
-Που άνοιξε τσι πόρτες τσι διάπλατα τσ’Αμαριώτες
 τσι φίλους και τσι συγγενείς σαν να ‘ναι γαμηλιώτες.
-Κι όπως γλεντούσαν μια φορά προγόνοι μας στ’ Αμάρι
 αυτό θ’ ανανεώσουμε μ’ αγάπη και καμάρι.
-Μικροί, μεσαίοι, γέροντες πιασμένοι από τη μέση
 με τα’ Αμαριώτικους ρυθμούς τα’ Αντάμωμα θα δέσει.
-Αυτό ‘ναι και το μήνυμα που πεμπόμενε σ’όλους.
 σ’ αγάπη ξεπερνούμενε τσι δώδεκ’ Αποστόλους.
Ακολούθως το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Στέφανος Αντωνακάκης  ο οποίος ευχαρίστησε από καρδιάς τους εκλεκτούς καλεσμένους για την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους, αναφέρθηκε   με λίγα λόγια στην ιστορία της δημιουργίας της Ομοσπονδίας, τη συμβολή του Επίτιμου επί 23 χρόνια Προέδρου κ. Γιάννη Λίτινα ο οποίος πήρε το λόγο στη συνέχεια και μίλησε εκτενέστερα για την δημιουργία, προσφορά και δράση της Ομοσπονδίας. Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών Αμαριωτών. Ακολούθησε το γεύμα , το γλέντι και ο χορός μέχρι τις απογευματινές ώρες με το κρητικό συγκρότημα του  συνεπαρχιώτη Αντώνη Λίτινα στη λύρα και στα λαγούτα του Ανδρέα Κλειδουχάκη και του Βαγγέλη Αγγελιδάκη ,τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Όλα αυτά ενθουσίασαν τους περίοικουςαλλοδαπούς ,που μαζεύτηκαν και θαύμασαν την εκδήλωση  και έδωσαν συγχαρητήρια στους οργανωτές.
Τίμησαν με την παρουσία τους και τους ευχαριστούμε θερμά :ο Επίτιμος Πρόεδρος κ. Γιάννης Λίτινας ,ο Πρόεδρος Κρητών Στιχουργών κ. Γιώργης Λέκκας, ο Πρόεδρος των Ριζιτών κ. Σταύρος Φωτάκης , η Πολιτευτής κ. Δώρα Παπαδάκη, ο  τ. Πρόεδρος Κρητών Περιστερίου κ. Γιάννης Μαθιουλάκης κά. Μηνύματα  έστειλαν: ο Αμαριώτης Βουλευτής κ. Ηλίας Λαμπίρης και ο Νομάρχης Ρεθύμνου κ. Γιώργης Παπαδάκης.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους .

Προηγούμενη σελίδα  Αρχή σελίδας

 
Σάββατο, 17. Αυγούστου 2019
 


Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno

GOODnet.gr- Η πύλη του Ρεθύμνου στο ίντερνετ. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, φωτογραφίες Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη.

 
© 2010 Σύλλογος Αμαριωτών Ρεθύμνου | e-mail: info@amariotes.gr
Διεύθυνση Αλληλογραφίας: ΤΘ 273 ΤΚ 74100 Ρεθυμνο

Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno
powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες