ΑΜΑΡΙΩΤΕΣ
   
Διάσωση ιστορικού ελαιώνα Κρήτης
Πολιτιστικός Σύλλογος Βενεράτου


Την απόφαση να αναπτύξουν συνεργασία για τη διάσωση του ιστορικού ελαιώνα της Κρήτης που είναι ένας εκ των αρχαιοτέρων της Μεσογείου, πήραν οι εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων από όλους τους νομούς του νησιού οι οποίοι συναντήθηκαν στο Αποδούλου Αμαρίου Ρεθύμνης την Κυριακή 17 Μαΐου 2009.

Στη συνάντηση μετείχαν εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων Βατολάκκου Χανίων,  Φουρνέ Χανίων, Καβουσίου Λασιθίου, Σίβα Μαλεβυζίου Ηρακλείου, Νέων Αυγενικής Ηρακλείου, Βενεράτου Ηρακλείου, Σίβα Μεσαράς Ηρακλείου, Αποδούλου Ρεθύμνου, Μοναστηρακίου Ρεθύμνου, Βυζαρίου Ρεθύμνου και ο πολιτιστικός σύλλογος Ρεθύμνου.
Ακόμα την υποστήριξη τους στην πρωτοβουλία αυτή εξέφρασαν, αν και δεν εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση λόγω κωλύματος, οι πολιτιστικοί σύλλογοι Άνω Βιάννου Ηρακλείου και Αγίου Γεωργίου Λασιθίου.
Όπως είναι γνωστό, ο πολιτιστικός σύλλογος Βενεράτου είχε απευθύνει κάλεσμα σε άλλους πολιτιστικούς συλλόγους για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών με στόχο τη διάσωση των ιστορικών ελαιόδεντρων της Κρήτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι είχαν αναπτύξει ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα για τη διάσωση-ανάδειξη ιστορικών ελαιόδεντρων.

       

Μετά από πρόσκληση του συλλόγου Αμαριωτών Ρεθύμνου η πρώτη συνάντηση των πολιτιστικών συλλόγων πραγματοποιήθηκε στο Αμάρι και συγκεκριμένα στο δημοτικό διαμέρισμα Αποδούλου του δήμου Κουρητών.
Θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις σε διαφορετικά σημεία της Κρήτης.
Στη συνάντηση της Κυριακής στο Αμάρι, πάρθηκαν καταρχήν αποφάσεις για δύο σημαντικά θέματα:
-Ίδρυση δικτύου πολιτιστικών συλλόγων Κρήτης, με βασικό αντικείμενο τη διάσωση του ιστορικού ελαιώνα του νησιού. Το θέμα θα συζητήσουν αναλυτικά τα διοικητικά συμβούλια των πολιτιστικών συλλόγων, το καθένα χωριστά, για να καταθέσουν στη συνέχεια τις προτάσεις τους σε νέα συνάντηση των πολιτιστικών συλλόγων που θα πραγματοποιηθεί σε άλλη περιοχή της Κρήτης.
-Δημιουργία ντοκιμαντέρ με αντικείμενο τον ιστορικό ελαιώνα της Κρήτης. Προσκεκλημένος στη συνάντηση ήταν ο σκηνοθέτης και υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης  Μανώλης Τσελεντάκης ο οποίος πήρε μέρος  και αφού συγχάρηκε τους πολιτιστικούς συλλόγους για την πρωτοβουλία τους, ανέπτυξε τις σκέψεις του για το ντοκιμαντέρ. Οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων αφού ευχαρίστησαν τον κ. Τσελεντάκη για την ανταπόκριση του στην πρόσκληση συμμετοχής στη συνάντηση, εξέφρασαν την καταρχήν συμφωνία τους σχετικά με  τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ, θέμα το οποίο επίσης θα απασχολήσει τις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των πολιτιστικών συλλόγων, για οριστικές αποφάσεις.
Στη συνάντηση αποφασίστηκε ακόμα να μετέχουν στο δίκτυο και περιβαλλοντικοί σύλλογοι.
Όπως προαναφέρθηκε, θα ακολουθήσουν νέες συναντήσεις σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, με θέμα την ανάπτυξη των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και άλλες προτάσεις που θα κατατεθούν από τους πολιτιστικούς συλλόγους.
Αυτονόητο είναι ότι στις διαδικασίες αυτές μπορούν να μετέχουν όσοι σύλλογοι το επιθυμούν, είτε ερχόμενοι σε επικοινωνία με τους πολιτιστικούς συλλόγους που ήδη λαμβάνουν μέρος, είτε στέλνοντας μήνυμα στο mail politistikos.venerato@yahoo.gr
Στη συνάντηση παρέστησαν ο αντιδήμαρχος  Κουρητών Κώστας Κλημαθιανός  ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αποδούλου Μιχάλης Μπερκουτάκης και ο εκπρόσωπος του δήμου Συβρίτου Άρης Κουτάκης, οι οποίοι επίσης ανέπτυξαν τις σκέψεις τους σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν.
Συντονιστής της συζήτησης, με σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση της συνάντησης ήταν ο Κώστας Σαββάκης, από τον πολιτιστικό σύλλογο Αμαριωτών Ρεθύμνου.

              
                      Περιήγηση στο μαγευτικό Αμάρι
Πριν τη συνάντηση στο Αποδούλου, εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων Βενεράτου, Σίβα, Βατολάκκου και Φουρνέ περιηγήθηκαν στην πανέμορφη περιοχή του Αμαρίου. Ο πολιτιστικός σύλλογος Βενεράτου είχε οργανώσει μάλιστα εκδρομή με λεωφορείο στην οποία μετείχαν πολλά μέλη του.
Το πρόγραμμα της περιήγησης είχε αναλάβει ο Κώστας Σαββάκης, ενώ θαυμάσια ήταν η ξενάγηση από τον Άρη Κουτάκη.
Οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων στη βόλτα τους στο μαγευτικό Αμάρι είδαν ελαιόδεντρα (χωριό Βρύσες) με ζωή χιλιάδων χρόνων και ένα υπερ-αιωνόβιο πλάτανο που περιβάλλεται από θρύλους και ιστορίες (χωριό Μοναστηράκι). Επίσης είδαν ιδιαιτέρως ενδιαφέροντες ιερούς ναούς και ξωκλήσια.  Γεύθηκαν, τέλος, τα εδέσματα και τη τσικουδιά που αφειδώς τους προσέφεραν οι φιλόξενοι κάτοικοι του Αμαρίου.

   

Ρέθυμνο 20-05-2009

Πέλλα Λασηθιωτάκη
Κώστας Ι. Σαββάκης

 

                                        

Προηγούμενη σελίδα  Αρχή σελίδας

 
Δευτέρα, 19. Αυγούστου 2019
 


Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno

GOODnet.gr- Η πύλη του Ρεθύμνου στο ίντερνετ. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, φωτογραφίες Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη.

 
© 2010 Σύλλογος Αμαριωτών Ρεθύμνου | e-mail: info@amariotes.gr
Διεύθυνση Αλληλογραφίας: ΤΘ 273 ΤΚ 74100 Ρεθυμνο

Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno
powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες