ΑΜΑΡΙΩΤΕΣ
   
Συνάντηση με αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.Ειρηναίο
της Πέλλας Λασηθιωτάκη


Με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, συνεχίζουν τις προσπάθειες τους οι πολιτιστικοί σύλλογοι οι οποίοι στοχεύουν στη διάσωση ενός από τους αρχαιότερους ελαιώνες της Μεσογείου, του κρητικού.

Χθες επισκέφθηκαν τον κ. Ειρηναίο εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων Βενεράτου, Αυγενικής, Σίβα, Άνω Ασιτών και Αμαριωτών Ρεθύμνου, του ζήτησαν τη συμπαράσταση της Αρχιεπισκοπής για την επίτευξη του δύσκολου στόχου τους και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης τους απάντησε ότι θα τους συμπαρασταθεί. Τους προέτρεψε μάλιστα να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους, για τη διάσωση όχι μόνο των ιστορικών ελαιόδεντρων της Κρήτης, αλλά και του πολιτισμού γύρω από το ελαιόλαδο.

Όπως είναι γνωστό, ο πολιτιστικός σύλλογος Βενεράτου, ανέλαβε πρωτοβουλία για τη δημιουργία δικτύου πολιτιστικών συλλόγων σε επίπεδο Κρήτης, με στόχο τη διάσωση του ιστορικού ελαιώνα του νησιού, δηλαδή των υπεραιωνόβιων δέντρων που δυστυχώς χάνονται με την οικοπεδοποίηση της αγροτικής γης, την αλλαγής χρήσης των αγροτεμαχίων και τα δημόσια έργα. Πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι άλλωστε είχαν ήδη αναπτύξει πλούσιες δραστηριότητες σε περιβαλλοντικά θέματα και ειδικότερα γύρω από τον πολιτισμό της ελιάς.
Πράγματι, στην πρόσκληση του πολιτιστικού συλλόγου Βενεράτου ανταποκρίθηκαν αμέσως οι πολιτιστικοί σύλλογοι Σίβα, Άνω Ασιτών, Αυγενικής, Δαφνών και Αμαρίου Ρεθύμνου, οι οποίοι ξεκίνησαν δραστηριότητες για τη διάσωση των ιστορικών δέντρων.  Παράλληλα, έχει εκφραστεί ενδιαφέρον και από άλλους πολιτιστικούς συλλόγους διαφόρων περιοχών της Κρήτης.
Γρήγορα οι σύλλογοι διαπίστωσαν ότι στην εκκλησιαστική - μοναστηριακή περιουσία περιλαμβάνονται υπερ- αιωνόβια ελαιόδεντρα. Σύμφωνα με τους πολιτιστικούς συλλόγους, η ίδια η εκκλησία έχει επίσης τη δυνατότητα να συμβάλει, ενημερώνοντας τους πιστούς, στο δύσκολο έργο της διάσωσης των δέντρων.

Το Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο επισκέφθηκαν χθες οι πρόεδροι των πολιτιστικών συλλόγων Α. Ασιτών Δέσποινα Μπαντουβά, Αυγενικής Νίκος Μαργαριτσανάκης, Σίβα Ανδρέας Κοκοδρούλης, Βενεράτου Βαγγέλης Μαραγκάκης, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αμαριωτών Ρεθύμνου Κώστας Σαββάκης και Κώστας Χριστοδουλάκης αντίστοιχα. Απαντώντας ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη συμπαράσταση του στις προσπάθειες των πολιτιστικών συλλόγων. "Είναι πάρα πολύ θετική  η προσπάθεια διάσωσης του ιστορικού ελαιώνα της Κρήτης στην οποία βεβαίως και συμπαραστεκόμαστε" επεσήμανε ο κ. Ειρηναίος. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης προέτρεψε μάλιστα τους εκπροσώπους των συλλόγων να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους και για τη διατήρηση του πολιτισμού γύρω από το ελαιόλαδο. "Εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η διατήρηση του πολιτισμού του λαδιού" τόνισε. Ο κ. Ειρηναίος, μίλησε στους εκπροσώπους των συλλόγων για την ανάγκη διατήρησης των ηθών και των εθίμων του τόπου μας, αλλά και του κρητικού τρόπου διατροφής, μέρος του οποίου άλλωστε είναι και η νηστεία. "Μέσα από όλες αυτές τις δραστηριότητες, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, είναι δυνατόν η νέα γενιά να έρθει πιο κοντά στα ήθη και τα έθιμα μας. Να έρθει πιο κοντά στην Εκκλησία. Με πατρική διάθεση σας προτρέπω ακόμα να φυτεύετε ελαιόδεντρα, όχι μόνο για παραγωγή, αλλά και για καλλωπιστικούς λόγους, μέσα σε πλατείες αστικών κέντρων. Ο πολιτισμός της ελιάς χρειάζεται να φαίνεται παντού, σε πόλεις και χωριά της Κρήτης" κατέληξε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων.

Κων/νος Ι. Σαββάκης : Πρόεδρος Συλλόγου Αμαριωτών Ρεθύμνου

Προηγούμενη σελίδα  Αρχή σελίδας

 
Σάββατο, 17. Αυγούστου 2019
 


Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno

GOODnet.gr- Η πύλη του Ρεθύμνου στο ίντερνετ. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, φωτογραφίες Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη.

 
© 2010 Σύλλογος Αμαριωτών Ρεθύμνου | e-mail: info@amariotes.gr
Διεύθυνση Αλληλογραφίας: ΤΘ 273 ΤΚ 74100 Ρεθυμνο

Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno
powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες