ΑΜΑΡΙΩΤΕΣ
   
Κάλεσμα για την διάσωση ιστορικού δέντρου ελιάς


Αγαπητοί συντοπίτες
Ως Πολιτιστικός Σύλλογος Βενεράτου "Απόλλωνας" πήραμε την πρωτοβουλία να ξεκινήσουμε μία προσπάθεια διάσωσης των ιστορικών υπερ-αιωνόβιων ελαιόδεντρων  της Κρήτης. Στόχος μας είναι να διασωθούν τα ιστορικά ελαιόδεντρα ενός από τους αρχαιότερους ελαιώνες της Μεσογείου, του κρητικού..

-Γνωρίζουμε ότι αυτός ο στόχος είναι δύσκολος.
-Επίσης όμως γνωρίζουμε ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι από εμάς, σε όλη την Κρήτη, που δραστηριοποιούνται μέσω των πολιτιστικών συλλόγων τους, έχουν ευαισθησίες και θέλουν πράγματι να διασωθεί ο ιστορικός ελαιώνας του νησιού μας.
Εμείς κάνουμε την πρώτη κίνηση, για αυτό το μεγάλο σκοπό και ελπίζουμε στη συνεργασία όλων των πολιτιστικών συλλόγων, ώστε να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων σε επίπεδο Κρήτης, για τη διάσωση των μνημείων της φύσης.
Ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι τα ιστορικά δέντρα της Κρήτης, χάνονται είτε από την αλλαγή της χρήσης των αγροτεμαχίων (π.χ. οικοπεδοποίηση, εκρίζωση χονδροελιάς φύτευση άλλων ποικιλιών κλπ), είτε από δημόσια έργα (π.χ. δρόμοι, φράγματα κλπ). Έτσι, χρόνο με το χρόνο, όλο και μειώνονται τα υπερ-αιωνόβια δέντρα που όλοι αγαπήσαμε και τα οποία κυρίως αποτυπώνουν την ιστορία και τον πολιτισμό χιλιάδων ετών. Δεν θέλουμε η δική μας γενιά να είναι η υπεύθυνη για την απώλεια των ιστορικών δέντρων που διαφύλαξαν οι πρόγονοι μας ακόμα και από τους κατακτητές. Θέλουμε, αυτά τα δέντρα, να παραμείνουν στο φυσικό τοπίο της Κρήτης, στον τόπο μας, να τα κληρονομήσουν τα παιδιά μας, οι επόμενες γενιές.
                                                  Ο σχεδιασμός
Ξεκινήσαμε πρώτα και κύρια από τη δική μας περιοχή. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι  απλό:
-Καταγράφουμε και φωτογραφίζουμε τα ιστορικά ελαιόδεντρα του χωριού μας, με βάση την περίμετρο των κορμών τους. Γράφουμε με ασβέστη πάνω στους κορμούς τους τη λέξη SOS.  Ενημερώνουμε τους ιδιοκτήτες τους και τους δίνουμε φωτογραφίες. (Πολλοί ιδιοκτήτες αληθινών μνημείων της φύσης δεν έχουν ακόμα καταλάβει πόσο σημαντικά είναι τα δέντρα αυτά). Ζητάμε από τους ιδιοκτήτες να μην τα εκριζώνουν. Δεν ξεφεύγουν επίσης της προσοχής μας και άλλα δέντρα, όπως ο δρυς, που επίσης τα καταγράφουμε.
-Σε περιπτώσεις  που οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να μην εκριζώσουν τα δέντρα αυτά (π.χ. θέλουν να χτίσουν εκεί σπίτια των παιδιών τους),  όταν  τα "παίρνει" ο δρόμος ή κάποιο άλλο δημόσιο έργο, τότε ενημερωνόμαστε. 
-Στόχος μας είναι σε περιπτώσεις μη αποφυγής της εκρίζωσης, τα ελαιόδεντρα αυτά να εκριζώνονται με προσοχή και να επαναφυτεύονται σε δημόσιους ή δημοτικούς χώρους. Τα έξοδα της εκρίζωσης - επαναφύτευσης, μπορούν να τα αναλάβουν οι δήμοι, οι Νομαρχίες και η Περιφέρεια. Έτσι, σε κάθε περιοχή είναι δυνατόν να δημιουργηθεί από ένα μικρό ή μεγαλύτερο πάρκο ιστορικών ελαιόδεντρων. 
-Έχουμε την πεποίθηση ότι αν γίνει αυτό σε κάθε χωριό, τότε θα διασωθούν πολλά ιστορικά ελαιόδεντρα. Πιθανόν, όχι όλα. Όμως θα διασωθούν πολλά. Δεν θέλει πολύ κόπο. Απόφαση χρειάζεται.
-Επίσης, έχουμε τη γνώμη, ότι αυτή η κίνηση πρέπει να γίνει συντονισμένα, από όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους. Για το λόγο αυτό δημοσιοποιήσαμε γρήγορα την πρωτοβουλία μας μέσων των εφημερίδων και των ραδιοφωνικών σταθμών.
-Ήδη οι πολιτιστικοί σύλλογοι Αυγενικής, Σίβα, Άνω Ασιτών, Δαφνών και της περιοχής Αμαρίου, έχουν δείξει πολύ μεγάλη ευαισθησία και ενδιαφέρον για το σκοπό αυτό.
-Έχουμε έρθει σε επικοινωνία με το Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο ο οποίος εξέφρασε μεγάλο ενδιαφέρον για αυτή την κίνηση. Όπως είναι γνωστό, στην εκκλησιαστική - μοναστηριακή περιουσία της Κρήτης, υπάρχουν πολύ σημαντικά, ιστορικά ελαιόδεντρα.
-Πολλοί συντοπίτες μας που ενημερώνονται για αυτή την προσπάθεια δείχνουν επίσης συγκινητική ευαισθησία και ενδιαφέρον.
                                           Δίκτυο πολιτιστικών συλλόγων
Σας προτείνουμε να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε όλοι μαζί ένα δίκτυο πολιτιστικών συλλόγων σε επίπεδο Κρήτης για τη διάσωση του ιστορικού ελαιώνα του νησιού και γενικότερα των μνημείων της φύσης.
Ένα δίκτυο πολιτιστικών συλλόγων έχει τη δυνατότητα πιο αποτελεσματικής παρέμβασης στις Αρχές, ώστε να χρηματοδοτούν τη διαδικασία της εκρίζωσης - επαναφύτευσης ιστορικών δέντρων, στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν τα δέντρα αυτά να παραμείνουν στις θέσεις τους. Για παράδειγμα, με άλλο τρόπο θα αντιμετωπίσει ο Περιφερειάρχης ή ο Νομάρχης ή ο δήμαρχος κάθε περιοχής ένα πολιτιστικό σύλλογο και με άλλο δεκάδες συλλόγους που αγωνίζονται για τον ίδιο σκοπό. Το δίκτυο πολιτιστικών συλλόγων έχει σίγουρα μεγαλύτερη βαρύτητα.
Εκεί είναι δυνατόν να εκπροσωπούνται δια αντιπροσώπων τους όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι που ενδιαφέρονται.
Παράλληλα, το δίκτυο θα αποτελέσει την αρχή για μία σειρά άλλες συνεργασίες.

                                                                  
(Πληροφορίες Βαγγέλης Μαραγκάκης τηλέφωνο: 6972 086994)
E-mail: politistikos.venerato@yahoo.gr

Προηγούμενη σελίδα  Αρχή σελίδας

 
Σάββατο, 17. Αυγούστου 2019
 


Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno

GOODnet.gr- Η πύλη του Ρεθύμνου στο ίντερνετ. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, φωτογραφίες Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη.

 
© 2010 Σύλλογος Αμαριωτών Ρεθύμνου | e-mail: info@amariotes.gr
Διεύθυνση Αλληλογραφίας: ΤΘ 273 ΤΚ 74100 Ρεθυμνο

Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno
powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες